Geografie

Ierland heeft wel wat weg van een gigantisch soepbord. Langs de kust vindt men de hogere bergketens terwijl het binnenland redelijk vlak tot licht golvend is. Hier vindt u uitgestrekte laagveen gebieden en moerassig land. Het vruchtbaarste gedeelte van Ierland zijn de Midlands en het oostelijk deel van het eiland. Het zuid-westen en westen heeft vooral zeer schrale grond die eigenlijk alleen geschikt is voor veeteelt (vleeskoeien en schapen). De hoogste berg van Ierland, Carrantuohill (1038) treft u aan in het zuiden, in county Kerry. Opvallend is dat de bergen op zeeniveau beginnen en vrij snel een redelijk indrukwekkende hoogte bereiken. Langs de Atlantische kust, die vrij ruig is, treft u hoge kliffen aan waar de oceaan tegenaan beukt, en diep ingesneden inhammen en baaien. De langste rivier van Ierland, de Shannon, heeft een lengte van ongeveer 370 km en stroomt door midden Ierland. Op verschillende plaatsen vormt zij grote meren en uiteidelijk stroomt ze via Limerick uit in de oceaan.

Klimaat

"Een depressie boven Ierland...". U zult deze uitdrukking waarschijnlijk wel kennen van de weersverwachtingen. Het klimaat in Ierland wordt voornamelijk bepaald door de overheersende westelijke luchtstroming. Dit veroorzaakt zeer variabel weer dat van dag to dag, ja zelfs van uur tot uur kan veranderen. Ieren zijn dan ook bekend met het verschijnsel '4 seizoenen op een dag'. Het wordt dan ook niet voor niets 'the Emerald Isle' genoemd, het groene eiland. Ja, het regent hier regelmatig, maar de zon laat zich meestal toch ook dagelijks (even) zien. Extreme temperaturen vindt je hier niet zo snel maar dankzij de warme golfstroom en het daardoor milde klimaat komt er toch op veel plaatsen exotische plantengroei voor.

Taal

Hoewel Ierland officieel tweetalig is, iets wat te zien is aan officiele documenten en wegwijzers, is engels over het algemeen de voertaal. Dit is verkrijgbaar in een scala van interessante en meestal verstaanbare dialecten. Uitzondering is de Gaeltacht, gebieden waar de voertaal Iers is. Leuk om naar te luisteren maar voor niet ingewijden totaal onverstaanbaar. Gelukkig kunt u als buitenlander ook hier met engels terecht.

Poblacht na hEireann / Republic of Ireland

Het eiland 'Ierland' is in twee gedeelten opgesplitst, de Republiek Ierland (officieel Poblacht na hEireann) en Noord Ierland (The North) wat deel uitmaakt van Groot BrittanniŽ. De republiek heeft ruim 4 miljoen inwoners en een oppervlakte van ongeveer 70.000 km². Ter vergelijking, Nederland heeft ruim 17 miljoen inwoners op een oppervlakte van ongeveer 30.000 km². De hoofstad van de republiek, Dublin, samen met zijn directe omgeving, herbergt zo'n 25% van de bevolking.

reis-1 ltrtlbrb