Ierland bungelt aan de rand van Europa, het hoort er bij en eigenlijk toch ook niet. Het heeft een geheel eigen geschiedenis, cultuur en zelfs seizoensindeling.

Ierland is een vrij nieuw land; het werdt pas in 1921 zelfstandig nadat het zo'n 500 jaar lang bezet was geweest door Groot- Brittanie. het is voornamelijk argrarisch land met vooral kleine marktplaatsjes en gehuchten die meestal hechte gemeenschappen zijn. Er zijn slechts een handvol grote steden met vooral hi-tech industrie. Zware industrie is er nauwelijks. Twee dingen spelen een grote rol in het openbare leven: de GAA (Gaelic Athletics Association) en de pub. Sport, m.n. hurling en gaelic football wordt zeer serieus genomen, zowel op plaatselijk als op county niveau. Locale clubs worden fanatiek gesupporterd en zij die een plaats hebben in het county team worden beschouwd als plaatselijke helden, ook de junioren. De pub is de centrale ontmoetingsplaats waar vaak muziek en/of dans is. Men ontmoet er buren en vrienden, kijkt er naar grote sportwedstrijden en viert belangrijke sociale gebeurtenissen zoals, een doop, een begrafenis, club overwinningen, 21 ste verjaardagen en pensioeneringen. De pub heeft de functie van een locale woonkamer waar (tot 9 uur) ook kinderen welkom zijn. Voor het nuttigen van alcohol dient men 18 jaar of ouder te zijn en roken is er verboden.

Familie relaties zijn in Ierland nog hecht. Het is niet ongewoon dat men de achter- achterneven of -nichten kent. Op bruiloften en vooral begrafenissen zie je dit zeer duidelijk. De zondagen worden vaak gebruikt om met de gehele familie de 'zondagslunch' te gebruiken, thuis of (wederom) in de plaatselijke pub.

Hoewel de meerderheid tot de Rooms Katholieke kerk behoort loopt ook hier de kerkgang, m.n. onder de jongeren, terug. Toch speelt de kerk nog een niet te onderschatten rol in het dagelijks leven en in de algemene moraal die vrij conservatief is.

De Keltische traditie die in Ierland nog steeds voelbaar is, kent een andere seizoensindeling dan op het continent. Hier lopen we zo'n 6 weken voor op de rest. Het nieuwe jaar begint traditioneel op Samhain (1 november) als ook de winter begint. De lente (Imbolc) volgt op 1 februari , de zomer (Beltaine) op 1 mei en de herft (Lammas) op 1 augustust. Al deze dagen worden gemarkeerd door specifieke seizoens feesten als Halloween, St Brigit, May day en Lughnasa (of oogstfeest).

1 ltrtlbrb
1 ltrtlbrb
1 ltrtlbrb